Jordi Escrig, Director Tècnic Serveis de Rehabilitació Comunitària

Avui, 10 d’octubre,  és el dia Mundial de la Salut Mental. Es commemora cada any des del 1992, tal i com va instaurar la Federació internacional de Salut mental (WFMH). Enguany el lema és “Salut Mental per a tothom: major inversió, major  accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc.” Una diada marcada per l’actual situació sanitària. La Covid-19 ha pertorbat els serveis de salut a nivell mundial a causa, sobretot, de  la infecció i el risc de contagi arreu.

 

ELS RECURSOS DE SALUT MENTAL EN TEMPS DE PANDÈMIA

En general tots els recursos de la xarxa de salut mental hem patit en escreix amb la pandèmia.  Al confinar-nos no s’ ha pogut treballar amb la mateixa intensitat les relacions interpersonals, la millora de la  qualitat de vida i de socialització amb les persones que atenem.

Ara cal estar atents a les conseqüències de la Pandèmia. Considerem que l’ aposta per la Salut Mental ha d’ésser més decidida que mai, doncs creiem que molta gent sortirà més afectada psíquica i socialment, amb creixents simptomatologies com l’angoixa .

Des de el CFP Maresme continuarem treballant per seguir implementant  programes comunitaris i mantenir els que ja duem a terme. És el cas de Ràdio Bricura i Pati Interior, el programa d’intercanvi de llibres Llibre Actiu o Alterarte i altres de caire psicosocial. La nostra il·lusió és poder-ne recuperar molts que degut a la Pandèmia s’han ajornat.

 

L’EMBLEMÀTICA MARXA POPULAR PER LA SALUT MENTAL, UN DELS ESDEVENIMENTS AJORNATS

Des de l’any 2012 hem dur a terme la Marxa Popular per la Salut Mental conjuntament amb l’ Associació Salut Mental Mataró-Maresme, Arep, l’entusiasta ajuda dels companys marxadors de Maimakansu i altres voluntaris.

Una caminada que suposava una trobada de persones en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, un esdeveniment popular i una manera de crear sinergies i compartir una estona amb l’objectiu de fons de visibilitzar les problemàtiques de Salut Mental i lluitar contra l’estigma.

És una d’aquelles accions que sap molt de greu haver d’ajornar però de ben segur la reprendrem tan bon punt la realitat sanitària ens ho permeti.

Amb tot, avui és el dia Mundial de la Salut Mental. Un bon moment per a reflexionar i agafar aire per a seguir atenent les persones adaptant-nos a la realitat i donant el millor de nosaltres mateixos per ajudar-los a tenir una qualitat de vida òptima.