Demà s’inicia la iniciativa “Connectem a través l’art”. Sota el lema “La cultura és de tots” artistes d’Alterarte, el programa artístic i comunitari del CFP, visitaran un espai cultural del conjunt patrimonial del Museu de Mataró un cop al mes. Concretament, Can Serra, Ca l’Arenas, Can Marfà i Torre Llauder. Ho faran acompanyats/des per un informador/a o educador/a d’aquest museu.

 

LA RECUPERACIÓ DE PERSONES GRÀCIES A L’ART I LA RELACIÓ D’ALTERARTE AMB EL MUSEU DE MATARÓ

Alterarte treballa per la inclusió social de persones a través de l’art. Constantment proposa activitats on hi participen altres col·lectius, entitats o agents socials. Gràcies a aquesta xarxa les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental ocupen espais amb referents alternatius a l’àmbit sanitari, deixant d’exercir únicament el rol de malalt/a i explorant les seves habilitats i competències exercint altres rols, com el d’artistes. La recuperació plena i la inclusió de les persones usuàries té una base primordial que és sentir-se part de la comunitat i identificant-se amb un grup. D’aquesta manera aconseguim també una estabilitat.

Aquest programa artístic ja fa anys que col·labora amb els diferents equipaments patrimonials que conformen el Museu de Mataró i especialment amb Ca l’Arenas, on hi realitza càpsules de treball a l’entorn de les exposicions temporals de temàtica artística. Les persones usuàries hi van acompanyades de les professionals referents del CFP. Tal és la relació que s’ha creat un espai de confiança amb el referent del museu.

“Connectem a través de l’art” vol fer un pas endavant donant la oportunitat, a persones que ja es troben en un moment estable de la seva malaltia, de gaudir de manera autònoma de la cultura de la nostra ciutat.

 

COORDINACIÓ ENTRE ENTITATS PER ACONSEGUIR UNA INCLUSIÓ PLENA

Aquest nou programa pretén crear espais de convivència a través de l’art i de les experiències de coneixement d’altres disciplines i temàtiques relacionades que ens ofereixen els museus.

Permetrà treballar la identitat de grup, fomentar la desestigmatització de col·lectius i la coneixença entre entitats fent bandera del lema ‘la cultura és de tots’.

Les persones usuàries podran viure un procés d’aprenentatge a través d’una participació activa, tenint la possibilitat d’expressar emocions en un context grupal i públic, vincular-se amb altres col·lectius i millorar les seves capacitats d’abstracció, assertivitat, autonomia, autoestima i les seves habilitats socials.

 

En definitiva, una interacció activa amb la comunitat i utilitzant espais de la comunitat que permetrà la consolidació del teixit associatiu de la ciutat creant xarxa amb entitats i utilitzant recursos i entitats públiques.