Estem arribant a les acaballes d’aquest any tan extraordinari i comencem a fer-ne balanç. Sortosament, el de La Klosca, el CET de producció d’ous ecològics del CFP Maresme, és molt positiu.

Ja fa anys que va començar el seu camí amb la voluntat de ser respectuosa amb el medi ambient (i els animals) i oferir un producte ecològic de qualitat. Així mateix, La Klosca compta amb un equip de treball estable, de persones que tenen una problemàtica de salut mental, apostant per la inserció laboral d’aquest col·lectiu; la màxima de la seva existència com a Centre Especial de Treball.

 

Les botigues i el petit comerç, clau de la millora durant el confinament

La Klosca, com a servei essencial, va continuar activa en tot moment durant els mesos de confinament. Pendents de com evolucionarien les comandes es va trobar amb una realitat inesperada doncs, malgrat perdre els clients on servia producte a granel degut al tancament de diversos establiments, principalment cuines de restaurants, va experimentar una pujada en les comandes de botigues i petit comerç. Tal i com afirma Jaume Rodon, director de La Klosca: “Aquest fenomen ens va permetre adaptar-nos amb certa comoditat a la crisi sanitària”. La gent feia més àpats a casa, incloent tallers familiars de rebosteria i pastissos, el què va augmentar lleugerament la demanda d’ou.

 

Col·laboracions entre entitats, sempre sumant

La Klosca està sempre potenciant les visites de persones interessades a conèixer el seu funcionament per explicar què hi ha darrere d’una granja ecològica i també donar a conèixer la realitat d’un Centre Especial de Treball.

Així mateix, es fan col·laboracions amb altres entitats. Enguany quatre persones vinculades amb Fundació el Maresme han estat voluntàries i han ajudat a fer el manteniment de la granja. L’experiència va ser molt positiva per ambdues parts.

 

La transversalitat de serveis del CFP, patent a La Klosca

El CFP Maresme compta amb una transversalitat de serveis. Sovint, persones ateses a un servei realitzen activitats conjuntes amb usuaris/es d’altres. Com a entitat, busquem donar una continuïtat en l’atenció a persones i aquesta transversalitat i la cerca de fórmules per oferir un recorregut de recuperació integral i/o autonomia personal, fa que La Klosca sigui una peça més d’aquest engranatge. En aquesta línia, La Klosca ha comptat amb l’ajuda d’un jove vinculat amb els recursos d’Habitatge. Ha vingut dos o tres dies cada setmana i ha realitzat tasques del dia a dia de la granja, com ara recollir ous, netejar els galliners o preparar les comandes. El Jaume Rodon destaca que ha tingut una molt bona actitud, que és un molt bon treballador i que li hagués encantat contractarlo però, sortosament, ja ha trobat feina.

 

Amb tot, aquest ha estat un any completament excepcional i, a la Klosca, la valoració que se’n fa és positiva. Ha pogut adaptar-se a la crisi sanitària, mantenir l’equip i s’ha donat a conèixer treballant la comunicació pròpia i alhora oferint un bon servei que ha comptat amb la col·laboració de persones de diverses entitats. És una gran noticia que aquesta sigui la realitat actual i la prova de que, seguint per aquesta línia, podem fer front a circumstàncies adverses amb flexibilitat i amb un equip professional implicat.