Ahir l’Ateneu de la Fundació Iluro va acollir l’acte inaugural de la 15a edició de Parelles Artístiques: experiències creatives per la salut mental. Una mostra que compta amb 36 obres realitzades conjuntament per artistes, un dels quals, és ates/a des d’ un servei de la xarxa de salut mental. Concretament són persones acompanyades des d’Osonament, entitat mare del projecte, associació El Far;  el Servei de Rehabilitació Comunitària Les Corts  i Alterarte, el programa artístic i comunitari del CFP.

 

L’acte va ser presentat per Isabel Llaquet, patrona de Fundació Iluro i va comptar amb els parlaments de Carles Caballero, Director del Centre de Banca Clients de Mataró de BBVA, Blanca Gimeno, coordinadora d’Alterarte, Pepe de La Vega, artista d’Alterarte i Maria José Pérez Carrasco, Regidora adjunta de Cultura i suport a entitats culturals i Regidora delegada de Cooperació i Desenvolupament de l’Ajuntament de Mataró. La Maria José, a més, ha estat Parella Artística.

 La Isabel Llaquet va destacar l’eclosió del projecte per la gran varietat de Parelles i també de tècniques d’aquesta edició i, també, que en formin part artistes de fora de Mataró. Fundació Iluro 

enguany ha valorat la iniciativa com a ‘Projecte d’interès social’ per segon any consecutiu i hem estat beneficiaris d’una aportació que té per objectiu donar continuïtat al projecte . Estem molt agraïts/des amb aquesta entitat mataronina.

Per la seva Banda, Carlos Caballero va mostrar l’orgull de BBVA i Antiga Caixa Manresa de formar part d’aquest projecte que compta amb la participació de moltes persones.

Blanca Gimeno va explicar en què consisteix el projecte Parelles Artístiques i el seu valor inclusiu per a persones que pateixen una malaltia mental. També va agrair a Osonament que hagi empès aquesta iniciativa i a totes les persones participants que n’hagin format part.

Pepe de la Vega, artista d’Alterarte, va compartir la seva experiència com a Parella Artística: hi ha ha après la tècnica de l’oli i, gràcies a la Carme, la seva parella han pogut tirar-la endavant, doncs ell havia pensat un tema massa complex i ella li va proposar una alternativa que han pogut dur a terme.

Per últim, Maria José Pérez Carrasco, va compartir la voluntat de seguir impulsant projectes com Parelles Artístiques per fer, de Mataró, una ciutat justa i cohesionada que ajudi a desestegmatitzar les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental. Va concloure la seva intervenció afirmant que: “la creativitat i l’art ens fan millors persones i una societat millor”.

 

PARELLES ARTÍSTIQUES: EXPERIÈNCIES CREATIVES PER A LA SALUT MENTAL

Parelles Artístiques és una inciativa d’Osonament que consisteix en la creació d’obres artístiques d’estil lliure feta de manera conjunta per dues persones, una de les quals està vinculada a recursos de salut mental. És una obra d’estil i temàtica lliure, el primordial és l’experiència creativa. Cada parella estableix una relació horitzontal en aquest procés creatiu. Així, cada obra és una història d’emparallament, de preparació i d’execusió i una experiència inclusiva compartida.

Un projecte molt especial pel CFP i, formar-ne part com a representants del Maresme és un motiu de celebració per a tots/es nosaltres.

 

UNA INAUGURACIÓ AMB ACTUACIONS I PINTURA EN DIRECTE DE DIVERSES PARELLES ARTÍSTIQUES

Durant l’acte hi va haver tres parelles que van mostrar als assistents la seva feina. L’ Esther Peral i la Lorena Luna van estar pintant en directe, una obra participativa on, tothom que ho va voler, hi va col·laborar.

També hi va haver l’ actuació “Fractals en animació per a interpretació en directe” de música i dansa de la mà de la Desirée, Urup i Llapispanc.

I, per últim la Diana Martín, la Carla Penna, Esther i El Dedal van recitar i cantar arrel de l’obra “Ellas se visten, ellas se desnudan”.

 

UNA EDICIÓ MARCADA PER LA REALITAT SANITÀRIA

La 15a edició  ha estat condicionada per la irrupció de la pandèmia des de ben al principi. Tal i com comentava Gimeno: “Ens hem hagut de reinventar i trobar fórmules per seguir fent la nostra feina i acompanyar als artistes que s’han implicat defugint de la solitud i els confinaments”. Així, des de la mateixa creació de les obres, les restriccions i dificultat per a coincidir físicament a espais, han fet que hagi estat, sovint, un procés creatiu també el fet de poder coincidir i ultimar les obres.

 

Per altra banda, la inauguració s’ha hagut de postposar en diverses ocasions i ha hagut de fer-se amb unes limitacions d’aforament que haguéssim volgut que no fossin aquestes.

Amb tot, fins a 36 parelles han pogut exposar les seves obres i gaudir del procés creatiu. Tot un èxit tenint en compte la realitat viscuda.

Des d’aquí volem felicitar a les parelles i a totes les persones que formen part d’aquest projecte!