Jovent atès des de recursos transversals del CFP es desplaça, dos divendres al mes,  a la Hípica Cal Senyor de Vilassar de Dalt a fer l’activitat d’ Equinoteràpia. Guiats per la persona que dinamitza les sessions, realitzen diferents exercicis que serveixen de pretext per a treballar elements necessaris per a millorar la seva qualitat de vida i estat psicològic.

El contacte i el tracte amb el cavall, en un entorn a l’aire lliure, suposen un tractament terapèutic que contribueix a millorar les condicions del desenvolupament psico-físic i social de les persones. De fet, l’any passat, publicàvem l’article “Programa d’intervenció terapèutica amb cavalls” de Lucía Pose, Psicòloga i sotsdirectora de salut mental del CFP, on s’hi explicava aquesta activitat i els beneficis de la teràpia equina per les persones que conviuen amb una problemàtica de salut mental.

 

LA TRANSVERSALITAT DE SERVEIS  PER A JOVES DEL CFP

Dins l’engranatge de recursos, programes i activitats del CFP, n’hi ha alguns que estan destinats a atendre a joves en una situació de vulnerabilitat derivada d’un trastorn mental, diagnosticat o incipient. El perfil d’aquestes persones sol ser bastant concret i comú en tot el col·lectiu. És per això que apliquem una atenció transversal. És a dir, persones usuàries d’un recurs es beneficien d’una activitat i/o programa concret d’un altre. Per exemple, a un jove atès des del Servei d’Intermediació Laboral, se li pot oferir la possibilitat de participar a una activitat com la teràpia equina, si l’equip professional considera que li pot ser beneficiosa.

Actualment, els joves que conformen el grup d’Equinoterapia compleixen aquesta transversalitat. Provenen del servei d’Intermediació Laboral, del programa PAE- TPI (Programa d’Atenció Educativa al Trastorn Psicòtic Incipient) i de la UPE (Unitat de Prevenció de l’Exclusió) de Maresme Continuum, aliança d’entitats comarcal de la que formem part.

 

Malgrat que són usuaris/es de diferents recursos, comparteixen certes característiques que poden ser treballades des d’aquesta activitat, com seria, per exemple, la relació amb l’altre.

La teràpia equina és beneficiosa per totes les franges d’edat. Actualment, a banda del de joves, també comptem amb dos grups d’adults que realitzen aquesta activitat.